“ZenART VR стартира кампания за групово финансиране   Българското 3D-студио

...
“ZenART VR стартира кампания за групово финансиране   Българското 3D-студио
Коментари Харесай

Българско 3D-студио създаде виртуаленo копие на Белоградчишките скали


“ZenART VR ” започва акция за групово финансиране

 

Българското 3D-студио „ ZenART VR ” създаде цялостно виртуално копие на Белоградчишките скали, което консуматори от целия свят ще имат опция да посетят онлайн.

Дестинацията е част от плана на надарени български 3D-художници наименуван „ ZenEarth VR ”, който цели основаването на напълно ново потомство от свръхреалистична виртуална действителност за туризъм и развлечение.

Белоградчишката цитадела и близките скали са сканирани с дронове, след което посредством фотограметрична техника е направен тримерен, изцяло реален модел на местността. Заснет е всеки подробност на повърхност от над 10 000 кв. м. и по-късно е тънко моделиран и подложен на отговарящото му място във виртуалния свят. Добавена е система за смяна на метеорологичните условия, реален денонощен цикъл на светлината и даже технология за реакция на естествените обекти от вятъра.



Изработен е и специфичен аудио-гид, в който са подбрани най-любопитните и неповторими истории свързани с местността. Темите в него са систематизирани съгласно другите столетия и са подредени в посока самобитно пътешестване обратно във времето. За да се потопи още по-дълбоко в преживяването посетителят, по маршрута му са сложени детайлно моделирани артефакти, присъщи за другите интервали, за които се споделя в гида. За разлика от действителните музеи, във виртуалната действителност тези предмети могат да бъдат употребявани. Посетителите, да вземем за пример ще могат да стрелят с достоверна пушка от Сръбско-Българската война, да размахат османски ятаган или да подържат в ръка част от тракийско златно богатство.

„ На процедура можеш да се разхождаш с часове в Белоградчишките скали без да чакаш на опашки когато и да е на денонощието и във всеки един интервал от годината без значение дали има снежна стихия или е непоносима горещина. И всичко това, до момента в който си седиш на дивана в хола “, споделя креативният шеф на „ ZenART VR ” Тихомир Няголов за новия вид туризъм.



Белоградчишките скали са първата от плануваната поредност дестинации, на които притежателите на VR шлемове ще могат да се насладят.

„ Избрахме Белоградчишките скали, защото комбинацията от неповторим естествен феномен и богата история могат да я трансфорат в дестинация от международен мащаб. А и също по този начин, тъй като екипът ни е формиран от българи и сме горди да покажем на целия свят прелестните кътчета, които могат да бъдат посетени в нашата татковина “, изясни още Няголов.



„ ZenART VR ” е основан от 3D-художници с богат опит в промишлеността на компютърните игри, в която българската школа има съществени позиции. Талантливи създатели, работили за някои от най-големите компании в сектора като Ubisoft и Unity и чиито имена стоят зад международни шлагери в гейм-индустрията, като поредицата „ Assassin`s Creed ”, са в основата на амбициозното студио за виртуални прекарвания „ ZenART VR ”.



Наред с Белоградчишките скали, българските 3D-художници възнамеряват да основат виртуални копия на някои от най-попупярните туристически дестинации в света, а също по този начин и на известни места, които в действителния свят човек не може да посети, като да вземем за пример митичният остров Авалон от легендите за Крал Артур.

За задачата „ ZenART VR ” започва акция в платформата за групово финансиране Kickstarter където всеки искащ може да поддържа плана и да се снабди с екслузивен достъп до наличието.

Повече информация за акцията може да се откри на уеб страницата на студиото www.zenartvr.com. За настоящи вести следeте профилите ни във Фейсбук, Twitter, Instagram и YouTube.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР